De WWFT en een WWFT melding doen

De WWFT en een WWFT melding doen

WWFT melding

Bent u al op de hoogte van de regels die bij de WWFT horen, zoals het moeten doen van een WWFT melding? Hier leest u wat u als financieel dienstverlener moet weten als u zich aan deze wet wilt houden.

Van WWFT check naar WWFT melding

De WWFT is de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme. Het doel van deze wet is het tegengaan van allerlei vormen van financiële misstanden in deze sector van financiële dienstverlening. Zoals u al vermoedt vallen daar witwassen en terrorismefinanciering onder, maar ook allerlei andere vormen van financiële fraude en identiteitsfraude. De WWFT is in het leven geroepen om de financiële sector zelf verantwoordelijk te maken voor het tegengaan hiervan. Zo kan criminaliteit bij de bron worden aangepakt en sneller worden opgemerkt. De wet verplicht u om uw cliëntele aan een WWFT cliëntenonderzoek te onderwerpen. Daarbij kunt u denken aan controle op inschrijving bij de Kamer van Koophandel, maar ook of u daadwerkelijk zakendoet met degene die uw cliënt claimt te zijn. De gecontroleerde gegevens dient u vast te leggen in een dossier. Bij ongebruikelijke transacties of verdachte personen dient u een WWFT melding te doen bij de overheid. 

Geen WWFT melding doen is strafbaar

Wanneer u verzuimt een melding te doen, bent u strafbaar. Dit kan u een fikse boete opleveren, of u kunt zelfs strafrechtelijk vervolgd worden. Weet ook dat het waarschijnlijk niet zal lonen wanneer u in zee gaat met verdachte cliënten. Niet alleen loopt u zelf ondernemersrisico, maar u heeft eveneens geen poot om op te staan wanneer het misloopt en u opgelicht wordt. Om nog maar te zwijgen over de bijbehorende imagoschade die uw bedrijf zal oplopen. Houdt u zich dus aan deze wet en geef het direct door wanneer uw WWFT check ongeregeldheden opmerkt. Een kleine tip: u kunt deze check zelf doen, maar handiger is om dit uit te laten voeren door speciale software die hiervoor is ontworpen. Dat scheelt u veel tijd en kopzorgen, omdat u immers weet dat u zich daarmee aan deze wet houdt. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *